Konstruktiv konference om Nærdemokrati i Nordvest

31.10.2017
  • ""
  • ""
  • ""
  • ""
  • ""
  • ""
  • ""
  • ""
  • ""
Frinova Videns- & Kompetencecenter stod bag årets Centerkonference i Socialpsykiatrisk Center Nordvest. Temaet var nærdemokrati, hvilket blev gjort konkret og konstruktivt med træning i at organisere fællesskaber.

”Magt er at være organiseret i en stor gruppe med en plan. At lave aktiviteter, der ændrer samfundet både i og udenfor det nære lokalsamfund,” forklarede Andreas Lloyd, der er Community Organizer i Medborgerne, en lokal borgeralliance.

Medborgerne var inviteret til Centerkonference i Socialpsykiatrisk Center Nordvest, der havde temaet ’Nærdemokrati’. Gennem træning og øvelser konkretiserede Andreas temaet nærdemokrati og gjorde det nærværende.

Karoline Kjeldtoft, en af drivkræfterne bag Frinova Videns- og Kompetencecenter, der havde arrangeret centerkonferencen, fortalte om baggrunden for at invitere Medborgerne;

”Vi arbejder dagligt med, hvordan de mennesker, der er i kontakt med Center Nordvest, kan opleve at være en del af et fællesskab og tale med en stærkere stemme sammen med andre,” forklarede hun.

Fra afmagt til magt
Medborgernes træning startede med afmagt. Hvornår føler man sig magtesløs – med talrige eksempler fra deltagernes møder med myndigheder og instanser. Men i løbet af dagen blev afmagt til magt også udenfor Medborgernes træning; rapperen Balthasars mange år med angst og depression havde gjort ham til en passiv tilskuer til sit eget liv, men han fandt løsningen i musikken;

”Det virkede fuldstændigt meningsløst at have den depression, – indtil jeg gjorde noget aktivt med den, brugte den og mine erfaringer fra den periode til at lave musik. Så gav det pludseligt mening,” fortalte Balthasar mellem de to workshops.

Flere af konferencens deltagere begyndte også at føle den positive magt, der bygger på fælles løsninger og konstruktive handlinger. Som Troels, der vil skabe en fagforening for psykiatribrugere. Og Hanne, der vil engagere sig i frivilligt arbejde for lokale skoler og børnehaver, for at børnene kan føle sig trygge på gaden og på legepladsen.

Hør flere stemmer fra Socialpsykiatrisk Center Nordvest i vores 
podcast fra Centerkonferencen

Fællesskaber i Nordvest
Camilla Roed Simpson, den anden halvdel af Frinova, opfordrede deltagerne til at komme med idéer og inputs til det kommende arbejde med at organisere fællesskaber i og uden for Frinova. Hun fik prompte svar fra nogle af de fællesskaber, der allerede er organiseret i Nordvest, blandt andet Spinderen;

”Det er første gang, jeg stiller mig op og siger noget til en stor forsamling. Men jeg synes lige, jeg ville invitere jer til at høre mere om vores nye mødested i Nordvest,” fortalte Kristian.

Sammen med flere andre borgere i Nordvest har Kristian startet det brugerstyrede hus Spinderen, der er udsprunget af et demokrati-kursus arrangeret af Frinova. Udover kurset ’Dit Demokrati!’ har Frinova arrangeret ture til Folketinget og Folkemødet, haft oplægsholdere og debatter om politik og demokrati og afholdt kurser i at lave film – alt sammen for at fordre fællesskaberne og kunne få sin stemme og mening hørt.